Filmul săptămânii: REFUGEE (2000)


valabil pentru săptămâna 7: 6-12 ianuarie 2014

Un personaj pe numele său de cod Refugee are parte de o existență monotonă și în același timp periculoasă: trece granița din India în Pakistan și viceversa imigranți ilegali. Suferă și de naivitate cronică pentru că nici măcar o clipă nu pare interesat de treburile celor pe care îi călăuzește, nu își face griji pentru siguranța proprie deloc. Îmi aduce aminte de un roboțel care face ceea ce îi comanda persoana care are telecomanda, fără să se opună sau măcar să pună întrebări.

Dragostea îi vine de hac și îl înmoaie pe roboțelul nostru. Partea proastă a întregii afaceri este că în relația celor doi își bagă coada persoane care ar trebui să-și vadă de ale lor. Astfel că părinții fetei cred că tânăra e îndrăgostită de un ofițer de la frontieră și e clar că nu vor accepta să își clădească un cămin alături de cineva care muncește în ilegalitate. Colac peste pupăză, Refugee ia și niște bătăi zdravene din diverse motive, însă cea mai mare greșeală a sa aproape că-i aduce moartea. Este momentul care aduce shimbări în atitudinea sa pasivă.

E un film interesant despre situația de la graniță. Este însă mult prea lung pentru povestea pe care o spune. E și prea liniar pentru gustul meu. Îmi place însă cum a crescut personajul principal, de la cineva căruia nu îi păsa dacă e viu sau mort, la cineva care ia atitudine.

Ca în orice conflict, suferă nevinovații. Mult prea multe victime colaterale într-un context care nici măcar nu trebuia să degenereze într-un război.

Vă las cu niște cuvinte pline de înțelepciune: ”तुम अच्छी तरह जानती हो कि शादी के बगैर मोहब्बत गुनाह है. और मैं यह भी जानती हूँ कि मोहब्बत के बगैर शादी उससे भी बड़ा गुनाह है” – ”Știi foarte bine că dragostea fără căsătorie este un păcat (zice ofițerul). Dar mai știu și că o căsătorie fără dragoste este un păcat și mai mare (zice fata).”

Advertisement

2 Comments (+add yours?)

  1. Irina Sima
    Jun 19, 2015 @ 11:49:55

    Frumoasa rubrica ta. O sa-ti dau si eu o sugestie. Mi-a placut mult filmul Seeta Aur Geeta: (https://en.wikipedia.org/wiki/Seeta_Aur_Geeta) si la o documentare mai atenta am aflat ca s-a facut si un serial dupa acest film artistic. Ar fi frumos sa fie difuzat de National TV. Pana atunci poate gasim filmul la tine in rubrica! 😛

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: