Filmul săptămânii: MY NAME IS KHAN (2010)


valabil pentru săptămâna 3: 9-15 decembrie 2013

Deoarece am mai scris despre acest film și cu alte ocazii, am combinat bucăți din acele articole:

https://hedwig27silverhenna.wordpress.com/2011/05/20/my-name-is-khan-review/
https://hedwig27silverhenna.wordpress.com/2013/11/01/un-top-al-filmelor-indiene-pentru-necunoscatori/

my-name-is-khan-film

O altfel de viziune asupra schimbării produse în lume post 9/11. Ceea ce este de remarcat e faptul că Johar a ales să-și spună povestea prin perspectiva unui om incomplet, a cuiva care nu percepe realitatea, lumea ce-l înconjoară în modul în care o face marea majoritate a oamenilor.Poate și din această cauză, mie îmi pare mai obiectiv deoarece își permite să pară că se detașează, lăsându-l pe Rizwaan să preia vocea întâi. Shahrukh Khan interpretează magistral omul cu nevoi speciale, iar aparenta sa lipsă de sensibilitate uimește având în vedere că este cunoscut drept ”regele romantismului/emoțiilor”.

Lumea pentru personajul nostru are o structură cât de poate de simplă: cei ce fac fapte bune sunt buni, iar cei ce fac fapte rele sunt răi. Este preocupat de soarta albinelor care mor din cauza telefonelor mobile, dar nu pare să înțeleagă situația dramatică prin care trece soția sa. Are sclipiri de geniu, fiind priceput în repararea obiectelor electronice, dar nu înțelege limbajul conotativ, iar expresiile precum ”simte-te ca acasă” atunci când merge în vizită la vecini i se par bulversante.Povestea se întinde pe două planuri: cuplul şi dragostea care culminează în căsătorie şi discriminarea rasială din a doua parte care schimbă complet mersul filmului. Şi desigur să nu uităm să luăm în considerare şi boala de care suferă eroul. Încă din copilărie, mama lui Rizwan descoperă că băiatul ei este unic şi toată atenţia ei se concentrează în jurul acestuia, în detrimentul fratelui mai mic, Zakir. Rizwan a beneficiat de protecţie atât timp cât mama sa a fost lângă el, însă după moartea acesteia lucrurile se schimbă şi boala sa îl singularizează. Devine dificil să se integreze din cauza micilor “obsesii” – nu suportă zgomotele puternice, nu prea acceptă îmbrăţişările sau alte manifestări de afecţiune, atât de normale pentru noi. Lipsa emoţiei este prezentă pe tot parcursul acţiunii – asta nu înseamnă că nu simte, ci doar că nu se exteriorizează şi percepe lumea în mod diferit. Evenimentul care spulberă liniştea şi siguranţa vieţilor tuturor este cauza discriminării rasiale şi motivul din spatele plecării lui Rizwan în călătoria ce-l va aduce faţă în faţă cu preşedintele Americii. Momentul ales pentru introducerea catastrofei, ca şi turnura în vieţile protagoniştilor sunt extrem de bine gândite. Lanţul de evenimente care le urmează se sincronizează perfect.Actorii sunt bine aleşi, deşi personal nu m-a impresionat prestaţia lui Jimmy Shergill. Emoţia pe care o redă Kajol este spectaculoasă, iar Shah Rukh Khan m-a lăsat fără cuvinte… Deşi sunt mulţi care nu au înţeles profunzimea acestui rol, este extrem de greu, dacă nu aproape imposibil să te comporţi ca un “nebun” (ca să folosesc un termen din ce în ce mai uzitat de către români pentru orice depăşeşte “normalul” lor) atât timp cât eşti perfect sănătos.

Muzica e nemaipomenită; Shankar-Ehsaan-Loy au făcut o treabă excelentă în îmbinarea influenţelor sufite cu muzica occidentală, fără să scape din vedere nici un moment faptul că acţiunea se petrece în Statele Unite. Versurile sunt la unison cu tenta ușor ezoterică a muzicii și care se pretează contextului musulman.

Vouă cum vi s-a părut?

Advertisement

13 Comments (+add yours?)

  1. CRIS
    Apr 23, 2017 @ 05:56:15

    sperb,l-am vazut acum cativa ani,bun…

    Reply

  2. Scorpya Cristina
    Jun 07, 2016 @ 11:16:21

    Ufff, ca am uitat… interviul celor 3, maxim! De ani de zile, tot zic ca il traduc pentru al urca pe YT, dar de fiecare data, ma apuca ameateala cand este vorba de facut liniile… 😦 Sper totusi, intr-o buna zi, sa reusesc!

    Reply

  3. Scorpya Cristina
    Jun 07, 2016 @ 11:15:29

    “Mandira, vreau sa facem sex!”… genial!!!
    Puternic film, cu un mesaj si mai puternic, cum parca doar Karan reuseste sa faca, atunci cand isi propune! Cand credeam ca SRK nu ma mai poate surprinde, boom, mi-l arunca pe-asta!

    Reply

  4. pufa1pufa2
    Dec 12, 2013 @ 07:38:39

    Ei…DA… MY NAME IS KHAN , un film care a reusit sa ma prinda in aceasta calatorie minunata pentru a descoperi nuantele celor doua fețe ale islamului ( fanatismul in BINE si in RAU ),pentru a descoperi puterea unui om de a-si apara familia si felul in care o persoana cu sindromul asperger percepe lumea inconjuratoare, de a descoperi acele mici momente care fac un film MARE.
    Mi-a placut filmul extraordinar de mult ! O adevarata lectie de viata .Rizwan ne-a adus aminte cat de simpla poate fi viata si cat de mult o complicam noi insine.
    Au fost cateva scene ce mi-au atins sufletul:
    1. momentul intalnirii cu Mandira , cand face referire la o lege a fizicii pentru a-si explica sentimentele ce-l cuprindeau
    2. cererea in casatorie dimineata , la rasaritul soarelui , in fata celui mai frumos lucru pe care l-a vazut Mandira
    3. intrebarea care te durea prin simplitate , pe tine , ca simplu spectator ”Mandira , cand sa ma intorc ? ”
    4. repica data de Mandira lui Reese la politie , cand acesta spune ca ” mama lui nu-l va ierta niciodata ” iar ea ii spune ” trebuie , pt. ca este MAMĂ”
    5, scena din spital , cand il vedem pt. prima data pe Rizwan cu lacrimi in ochi si dorind el sa fie imbratisat! Foarte frumoasa exteriorizare a sentimentelor , un prim pas in depasirea complexelor datorate de sindromul asperger.
    Este un film care depaseste cu muuuult granitele Indiei , un film ,ce zic eu, si-a castigat un loc de frunte in cadrul cinematografiei universale.

    Reply

  5. cleo
    Dec 10, 2013 @ 21:17:04

    am vazut acest film de mai multe ori si l-as revedea oricand.parerea mea e ca ar trebuii mediatizat mult mai mult decat filmele americane dar….. actorii joaca exceptional

    Reply

    • Hedwig Silver
      Dec 11, 2013 @ 11:03:13

      cert este că unii urăsc doar ideea filmului indian; nu știu cum ar accepta să se mediatizeze mai mult; eu urmăresc doar filme hindi, așadar susțin cu tărie ideea ta! 😀

      Reply

  6. carmen
    Dec 10, 2013 @ 06:50:20

    Ador si acest fiml.Face parte din multele mele filme preferate MI-a placut subiectul, predicatul….totul.
    Merita sa fie declarat filmul saptamanii si merita ca si cei care nu au aflat de el sa isi faca timp sa il vizioneze. Mi-a placut recenzia filmului. Daca nu l-as fi vizionat cu siguranta as fi fost incitata sa il vizionez. E o capodopera.

    Reply

  7. Fata din luna
    Dec 09, 2013 @ 19:40:16

    Mie jocul lui Sharukh mi s-a parut pe alocuri neverdic si fortat. Este greu, ce-i drept, oricat ai fi de bun ca actor (si el e f bun) sa intri in pielea unui om care sufera de Asperger, sa te detasezi de lume si sa o vezi prin ochii lui. Totusi se vede ca a trait rolul cu intensitate, reusind sa-i redea dramatismul. All in all, mi s-a parut un film impresionant si original, cu un mesaj superb care sper sa inspire un fapt real candva.

    Reply

  8. feliciarus
    Dec 09, 2013 @ 19:23:55

    Am vazut acest film de 4 ori si pot spune ca este un film care merita vazuta!

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: