Navratri – partea I


Indienii intră de azi în zece zile și nouă nopți de sărbătoare. Așa că, m-am gândit să fac o serie de postări în care să vă prezint informații minime despre festival, dar în primul rând cântece foarte populare. Pentru că nu știu atât de multe despre festival, am să vă prezint informațiile de pe net într-o formă succintă; în plus, numele zeițelor diferă de la regiune la regiune, așa că nu vă pot lămuri prea bine. Sunteți bineveniți să mă contraziceți/completați dacă știți mai multe.

durga-ji-face

Navratri e un festival hindus dedicat zeiței Durga. Termenul care dă numele e format din două cuvinte sanscrite: ”nav” = nouă și ”ratri” = noapte – cu alte cuvinte, nouă nopți. în aceste zece zile și nouă nopți sunt adorate formele lui Shakti/Devi/Durga (care sunt aparent sinonime în acest caz). Ultima zi a festivalului poartă numele de Dussehra.

Este sărbătorit cu fast în: Gujarat (unde se dansează tradiționalul GARBA), Maharashtra, Karnataka, Bihar, West Bengal, Madhya Pradesh, Odisha și Punjab.

Cele nouă forme ale zeiței Shakti:

 • Durga: cea inaccesibilă, cea de neînvins
 • Bhadrakali: marea iluzie
 • Amba sau Jagadamba: mama
 • Annapoorna Devi: dătătoarea de prosperitate, de hrană
 • Sarvamangala: dătătoarea de fericire
 • Bhairavi: bună sau rea, în funcție de meritele persoanei
 • Chandika or Chandi: cea violentă (numele nu este de proveniență sanscrită)
 • Lalita: cea care se joacă
 • Bhavani: dătătoarea de viață

Primul cântec: Yehi Hai Pyaar – Aa Ab Laut Chalen

11 Comments (+add yours?)

 1. Jiten Purohit
  Jan 09, 2015 @ 11:24:12

  Navratri festival is a large festival all over the world… we enjoy it for nine nights… traditional dance with prayer to god… Navratri is a identity of Gujarat…

  Reply

 2. Geo
  Oct 07, 2013 @ 18:48:28

  Inca o completare pentru ca am vazut numele Jagadamba scris mai sus. Acesta este un alt nume al zeitei Parvati si anume Mama Divina Gauri Jagadamba sau Parvati Mata.

  Reply

 3. Geo
  Oct 07, 2013 @ 18:38:27

  Daca-mi permiteti, am sa aduc si eu cateva completari dar nu garantez ca sunt suta la suta precise si la subiect. Durga se regaseste in cele zece manifestari diferite ale puterii ei (Shakti) si in cele noua forme (Navadurga).

  Se spune ca Sati, prima nevasta a lui Shiva, este prima manifestare a zeitei Durga. Este si o poveste aici dar mai pe scurt, Sati se multiplica in alte 10 zeitati sau manifestari. Dasha Mahavidya reprezinta cele 10 aspecte ale Mamei Divine, cele 10 puteri sau energii (Shakti) ale macrocosmosului. Unele sunt aspecte creatoare, altele sunt aspecte distrugatoare ale creatiei sau manifestarii.
  1. Kali (Kalika, Mahakali, Mahamaya Kali, Bhadra Kali) – reprezinta timpul, distrugerea
  2. Tara – steaua, zeita care ghideaza si protejeaza, salvatoarea
  3. Tripura Sundari (Shodashi, Bala, Lalita, Rajarajeshwari) – reprezinta frumusetea, armonia
  4. Bhuvaneshwari (Bhuvana Ishwari) – protejeaza lumile, intregul cosmos, spatiul
  5. Bhairavi (Tripurabhairavi, Baala, Chandi, Durga, Rudrani) – distruge tot ce este impur, trasforma, renaste
  6. Chhinnamasta (Chhinnamastika, Prachanda Chandika, Indrani) – cea cu capul taiat, reprezinta sacrificiul de sine, transcende mintea si individualitatea
  7. Dhumavati – o vaduva urata si in varsta, reprezinta vidul
  8. Bagalamukhi (Bagala) – paralizeaza, opreste la vointa orice actiune, controlul, linistea, tacerea
  9. Matangi – vorbirea, cunosaterea, arta, ascultarea
  10. Kamalatmika (Kamala, Lakshmi) – bunastarea, devotiunea

  Parvati este o alta manifestare a lui Shakti si a doua nevasta a lui Shiva, incarnarea perfecta a zeitei Sati, Sati fiind prima nevasta a lui Shiva. Durga reprezinta manifestarea manioasa si luptatoare a zeitei Parvati. Se spune ca Parvati a luat forma zeitei Durga pentru a distruge un demon. Navaratri reprezinta sarbatorirea anuala a acestei victorii. Navadurga sunt cele noua manifestari sau ipostaze ale zeitei Durga, de multe ori considerata si o ipostaza a zeitei Bhairavi (Tripurabhairavi):
  1. Shailaputri 2. Brahmacharini 3. Chandraghanta 4. Kushmanda 5. Skandamata 6. Kathyayini 7. Kaalratri 8. Mahagauri 9. Siddhidaatri.

  Am vazut ca astrologii lor asociaza aceste zeitati unor corpuri ceresti, de altfel observam si o corelatie intre ele.
  Soarele – Matangi – Shailaputri
  Luna – Bhuvaneshwari – Mahagauri
  Marte – Bagalamukhi – Skandamata
  Mercur – Tripurasundari – Kathyayini
  Jupiter – Tara – Brahmacharini
  Venus – Kamalatmika – Kushmanda
  Saturn – Kali – Kaalratri
  Rahu (nodulascendent al lunii) – Chhinnamasta – Chandraghanta
  Ketu (nodul descendent al lunii) – Dhumavati – Siddhidaatri

  Reply

  • Hedwig Silver
   Oct 08, 2013 @ 08:11:12

   mulțumesc pentru completări! nu am intrat în detalii pentru că nu le stăpânesc, însă apreciez efortul de a scrie atâtea lucruri! mulțumiri!

   Reply

   • Geo
    Oct 08, 2013 @ 11:49:11

    E greu sa le stapanesti pentru ca la ei exista multiple scrieri sacre, unele datand de acum cateva mii de ani si e greu sa faci o sinteza. Ele se completeaza unele pe altele sau sunt continuari ale altora dar nu sunt puse intr-un singur loc la fel cum avem noi biblia. Multe din templele lor si parti ale Indiei sunt dedicate unei singure zeitati si urmeaza doar numite texte sacre. De exemplu, am scris mai sus despre Sati dar lucrurile se diversifica si mai mult. Cele 51 de parti ale corpului zeitei Sati sau raspandit pe tot pamantul si exista cate un templu pentru fiecare locatie, acolo unde se adora Shakti sub 51 de nume diferite (Shakti Peethas). In textele lor sacre se specifica faptul ca Sati, Parvati, Durga sunt doar primele manifestari fizice a Mamei Divine (Adi Parshakti) care transcende orice manifestare si e raspunzatoare pentru ciclul de creatie, mentinere si distrugere a universului.
    Am dat aceste exemple doar pentru a arata cat de diversificat este intregul lor sistem iar fiecare din templele lor se concentreaza doar pe cate o parte din acest intreg.
    Presupun ca in India de azi acele texte reprezinta doar o lectura suplimentara, de placere, chiar si pentru entuziasti. Ritualurile si semnificatiile lor sunt diluate (?) in timp (nu e cuvantul potrivit dar nu gasesc altceva) iar tinerii lor sunt din ce in ce mai putin interesati de aceste lucruri. Pana la urma nu avem cum sa-i judecam, la fel procedam si noi in legatura cu traditiile noastre.

   • Hedwig Silver
    Oct 08, 2013 @ 17:14:38

    exact; asta este cel mai greu pentru mine: să fac ordine în școlile lor de gândire care și-au pus amprenta atât de mult în religie și pe care le putem considera la un moment dat epoci în sine; cât despre lecturarea textelor sacre, e bine că mai există școlile vedice unde încă se învață pederost Vedele 😀

 4. elena
  Oct 05, 2013 @ 11:49:51

  Multumesc pentru scurta prezentare. Cantecele pe care urmeaza sa le postezi aici, in urmatoarele zile, sunt cantece traditionale, cantate in cadrul festivalului Navratri?

  Reply

 5. Emily Rose
  Oct 05, 2013 @ 11:18:59

  Foarte interesant articolul 😡 Ce bine ar fi daca si noi am putea sarbatori astfel de festivaluri ❤
  [ De asemenea se danseaza si Dandiya Raas,un dans diferit de Garba,care se joaca cu Dandiyas <3] Ador India 😡

  Reply

  • Hedwig Silver
   Oct 05, 2013 @ 11:32:06

   suntem creștini, vorba aia; nu am mai zis de Dandiya pentru că nu știu exact care e diferența la capitolul pași; dar să știi că Dandiya este descendentă din Garba 😀

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this: