Zei hinduși: Shiva शिव


Shiva शिव

Consoartă: Shakti, Parvati, Kali
Mijloc de deplasare: Nandi (taur)
Armă : Trident (Trishul)
 
Shiva este un zeu important hindus, distrugătorul şi cel care transformă din cadrul trinităţii. Shiva este perceput ca fiinţa supremă. Este considerat a fi întruchiparea uneia dintre cele cinci forme principale ale lui Dumnezeu.
 
shivaregular
 
Simboluri:

 
Al treilea ochi: Shiva este adesea reprezentat cu un al treilea ochi, cu care a ars dorinţa (Kāma) până la cenuşă.
Semi-luna: Shiva poartă pe cap semi-luna. Originea acestei asocieri îşi are rădăcinile în identificarea lunii cu Soma.
Cenuşa: Shiva îşi acoperea trupul cu cenuşă (bhasma). Unele forme ale lui Shiva sunt asociate cu vechi tradiţii indiene legate de ascetismul în zona în care erau incinerate trupurile.
Părul creţ: stilul distinctiv de aranjare a părului lui Shiva este notat prin epitetele Jaṭin, “cel cu părul creţ” şi Kapardin, “având păr creţ”. O kaparda este un tip de scoică, iar aici se referă la o împletitură a părului în formă de scoică sau în sens larg, păr dezordonat sau creţ.
Gâtul albastru: epitetul Nīlakatha se referă la povestea în care Shiva a băut otrava adunată în oceanul lumii.
Ganga cea sacră: fluviul Gange curge din părul lui Shiva. Se spune că râul Gange şi-ar fi stabilit sălaşul în părul său.
Pielea de tigru: este adesea reprezentat şezând pe o piele de tigru, o onoare rezervată doar celor mai împliniţi asceţi hinduşi, cei numiţi Brahmarishi.
Şerpii: Shiva este deseori imaginat înconjurat de şerpi.
Tridentul: arma lui Shiva este tridentul.
Toba: o mică tobă în forma unei clepsidre este cunoscută sub numele de damaru. Aceasta este una dintre simbolurile lui Shiva în faimoasa ipostază ca Nataraja (regele dansului). O mudra (poziţie a mâinii) specifică, numită amaru-hasta, este folosită pentru a ţine toba.
Nandī: este numele taurului care serveşte drept mijloc de deplasare. Asocierea sa cu animalele se reflectă în numele Pashupati, tradus ca “stăpânul animalelor”.
Gaa: Gaṇas sunt servitorii lui Shiva şi trăiesc pe muntele Kailash. Deseori se face referire la ei fiind gazde fantomatice, din cauza naturii lor. În general pozitive, sunt adeseori invocate pentru a interveni ca intermediari între zeu şi credincios. Ganesha a fost ales ca şi conducător de către Shiva, de aici titulatura lui Ganesha de gaa-pati, “stăpânul gazdelor fantomatice – gaṇa”.
Muntele Kailāsh: acest munte din Himalaya este locuinţa zeului. În mitologia hindusă, muntele este asemănat cu o Linga, reprezentând centrul universului.
Varanasi: Varanasi (Benares) este considerat oraşul iubit de zeu şi este unul dintre cele mai sacre locuri de pelerinaj din India.
 
Maha Shivaratri
 
Maha Shivratri este un festival închinat lui Shiva, care se sărbătoreşte în fiecare an în a 13-a noapte sau a 14-a zi de lună nouă în luna lui Phalguna din calendarul hindus (aproximativ martie). Mahashivaratri marchează noaptea în care zeul a dansat “Tandava” şi se crede de asemenea că atunci   s-a căsătorit cu Parvati. În această zi, credincioşii postesc şi oferă fructe, flori şi frunze de bael ca ofrandă la picioarele statuii ce simbolizează Shiva Linga.
 
 
Advertisement

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: