Zeițe hinduse: Lakshmi लक्ष्मी


Lakshmi लक्ष्मी

Consort: Vishnu

Mijloc de deplasare: Elefant

Lakshmi este zeiţa hindusă a bogăţiei, prosperităţii (materiale şi spirituale), a luminii, cunoaşterii, averii, fertilităţii, generozităţii şi curajului. Este întruchiparea frumuseţii, graţiei şi şarmului. Zeiţa mai este numită şi Mahalakshmi sau Shri deoarece este înzestrată cu şase calităţi divine şi de bun augur sau Gunas şi de asemenea pentru că ea este sursa forţei până şi pentru zeul Narayana. Este soţia lui Vishnu şi este căsătorită cu Rama (în încarnarea ei ca Sita) şi cu Krishna (ca şi Radha şi mai apoi Rukmini).

 

lakshmi

 

Unele dintre formele pământene de bogăţie care sunt patronate de zeiţă:

v  Faimă;
v  Cunoaştere;
v  Curaj şi forţă;
v  Victorie;
v  Copii buni;
v  Vitejie;
v  Aur, pietre preţioase şi alte lucruri de valoare;
v  Grâne din abundenţă;
v  Fericire;
v  Beatitudine;
v  Inteligenţă;
v  Frumuseţe;
v  Ţeluri înalte, gândire superioară şi meditaţie intensă;
v  Moralitate şi etică;
v  Sănătate;
v  Viaţă lungă.

 

Lakshmi este descrisă ca cea care acordă monedele prosperităţii şi este flancată de elefanţi care semnifică statutul ei regal. Cu toate acestea, în unele texte, ea are o bufniţă ca şi mijloc de deplasare. Expresia ei este întotdeauna calmă şi iubitoare. Lotusul simbolizează creşterea fertilă a vieţii organice, aşa cum lumea continuă să renască dintr-un lotus ce creşte din buricul lui Vishnu.

Lakshmi este venerată zilnic, dar o atenţie specială este acordată lunii octombrie. Ceremoniile de venerare includ oameni oferind mâncare şi dulciuri, slăvind cele 108 nume ale zeiţei, repetând rugăciuni şi cântând imnuri devoţionale.

 

Traducerea o găsiți în descrierea clip-ului.

Advertisement

4 Comments (+add yours?)

 1. atrana9
  Aug 05, 2018 @ 09:18:07

  Poate putei ruga pe mai multi care ar dori sa ne explice, ar fi o comunitate hindu in Bucuresti ce sarbatoreste traditii hindi, cel putin asa am inteles din presa. treceti si lor acesata ruga, impreuna or sa se poata face reactualizarile informationale carente azi. Multumiri

  Reply

 2. atrana9
  Mar 23, 2018 @ 15:33:42

  Excelenta prezentare. Edificatoare. Este insa o mica insuficienta. Ma refer la faptul ca atunci cand vrei sa asculti imnurile ei aduse nu stii la ce anume ne sunt utile noua. Ar fi foarte necesara o enumerare a mantrelor in cinstea fiecarei Inalte entitati din hinduism in dreptul fiecaruia ce are aici pagina de prezentare si sa ne explicati care pt ce anume ne sunt utile. Eu ascult acum una inchinata acestei Inalte Esente, sufletul meu o iubeste netarmurit si o doreste cum rar i se mai intampla, insa nu stiu eu constient absolut nimic si ma nedumereste ca mi se interzice astfel constientizarea… Doar simt ca mor de … nici eu nu pot inca defini amalgamul din interiorul pieptului meu… dar simt ca ma sfarsesc de lipsa a ceva esential, extrem de nepretuit, ceva ce-mi fusese fie blocat, fie interzis ca manifestare si mi-a lipsit enorm toata viata… Poate reveniti cu o munca de completare, am fi etern recunoscatori.
  Multumiri nespuse.

  Reply

  • Hedwig Silver
   Mar 24, 2018 @ 08:53:29

   multe ar fi de spus, este perfect adevărat; însă e vorba și de lipsa de timp, programul meu nepermițându-mi să trăiesc pe internet, pentru blog; dacă însă vreodată voi reuși să dedic timp pentru zona aceasta de credință și religiozitate, cu siguranță voi avea în vedere dorințele exprimate

   Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: