Legenda saree-ului


E impropriu spus că există o legendă a saree-ului. Portul tradițional feminin în India există din epoca vedică și aș putea spune că nu a suferit mari modificări (poate doar la materiale, aplicații, culori). Originile în sine ale saree-ului sunt obscure tocmai pentru că datarea istorică este incertă sau inexistentă. La începuturile sale se pare că nu existau „bluzița” (choli) și „subfusta” (petticoat) care sunt nelipsite, acestea apărând odată cu incursiunile britanicilor în India.

Styles_of_Sari

Diverse moduri de a purta un saree

Dacă analizăm puțin sculpturile indiene vechi în care sunt reprezentate personaje feminine, putem observa că viziunea frumuseții femeii se poate rezuma prin următorul tablou: talie de viespe, bust și șolduri generoase. Așadar, acest tip de îmbrăcăminte era perfect pentru a lăsa descoperită o parte a taliei fără a fi vulgar, în același timp accentuând zona bustului și umărului prin pliuri de diferite lățimi. O regulă de aur în dansul clasic este aceea prin care corpul uman să se îndoaie în două locuri: talie/șolduri și gât. Această „frângere” (evident în sens artistic) trebuie să dea impresia unei forme de „S”, să creeze o imagine armonioasă și curgătoare a trupului.

53ss2-woman-a

Această îmbrăcăminte a permis și apariția curelelor tip-bijuterie, „kamarband”, care aveau atât un scop estetic, cât și practic – împiedicau saree-ul să alunece.

jul87

Și acum poveștile legate de acest veșmânt diafan:

Draupadi (soția fraților Pandava) a fost pierdută de Yudhishthira într-un pariu (da, chiar a pariat pe propria nevastă). Însă zeul Krishna a promis că îi va apăra onoarea. Așadar, atunci când câștigătorii pariului, niște libidinoși și bețivani, au prins-o pe Draupadi de capătul saree-ului cu intenția de a o viola materialul a continuat să curgă… și să tot curgă… valuri nesfârșite, însă aceștia nu au reușit cu nici un chip să ajungă la capătul hainei. Astfel, a triumfat dreptatea și virtutea femeii a rămas nepătată.

Draupadi-and-Krishna

Una din variantele ecranizate (serialul Mahbharata):

Există și o scurtă legendă populară care spune așa: a fost odată, ca niciodată un talentat țesător. Într-o noapte cu lună plină, a visat o femeie de o frumusețe ce putea rivaliza oricând cu astrul nopții. A visat-o râzând, cu părul prelingându-i-se pe spatele gol, cu lacrimi șiroindu-i pe obrajii trandafirii și căzând în poale ca niște diamante, cu ochii atât de pătrunzători încât în privirea ei se oglindea întreg sufletul. Odată treaz, țesătorul nostru s-a pus pe muncit; și a tot țesut – fiecare atingere a ei, fiecare surâs, fiecare încruntare, fiecare sentiment… Și nu s-a mai putut opri, iar când s-a oprit, în cele din urmă, a constatat că materialul era luuuuuuuuuuuuuung… precum visul său… Și-a admirat creația și a zâmbit.

Și un mini-documentar:

16 Comments (+add yours?)

 1. Elena
  Jun 01, 2013 @ 16:59:40

  hmm.. hainele astea seamana cu cele a musulmanilor un pic , nui asa ??

  Reply

 2. simona_petrica1988@yahoo.com
  May 31, 2013 @ 19:34:18

  Multumesc pentru aceste informatii pretioase! de acum imi voi purta cu si mai multa mandrie saree-ul pe care il am (pentru ca din pacate in Romania oamenii inca sunt inchis la minte si nu inteleg pasiuniile altora)!

  Reply

 3. cosa cristina
  May 30, 2013 @ 17:36:47

  frumos si interesant…mie imi place foarte mult saree-ul…cand voi avea ocazia imi voi cumpara unul 🙂

  Reply

 4. Mari
  May 30, 2013 @ 17:15:38

  Foarte frumos!

  Reply

 5. floryflory
  May 30, 2013 @ 16:51:07

  Iti multumesc mult pentru acest articol. Chiar nu ma gandeam ca vei aduna informatiile atat de repede si-l vei publica (tot atat de repede) 😀
  Povestea cu zeul Krishna mi-a placut enorm – ca toate povestile si legendele Indiei, de alfel – ,dar a doua poveste nu am prea inteles-o . Un tesator a visat o femeie (goala?) care plangea, iar el i-a facut un vestmant? Sau de ce a creat saree-ul? 😕

  Reply

 6. carmen
  May 30, 2013 @ 16:38:44

  frumos si interesant articol

  Reply

 7. Olimpia
  May 30, 2013 @ 16:01:51

  Foarte interesant……asta amplifica dorinta mea de a achizitiona un saree….

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: