Zeițe hinduse: Saraswati सरस्वती


Saraswati सरस्वती

Consort: Brahma

Saraswati este zeiţa cunoaşterii, muzicii şi artelor. Ea este considerată consoarta lui Brahma şi “mama Vedelor”.

Zeiţa este adesea descrisă ca fiind o femeie frumoasă, cu pielea deschisă la culoare, îmbrăcată în alb pur care stă pe un lotus alb (deşi se presupune că ea se deplasa cu o lebădă) care simbolizează faptul că ea este legată de experienţa Adevărului Absolut. Astfel, ea nu numai că posedă cunoştinţe, dar şi experienţa unei Realităţi Supreme. Ea este în principal asociată cu albul care semnifică puritatea cunoaşterii adevărate. Apoi cu galbenul florilor de muştar care înfloresc în timpul festivalului dedicat ei, primăvara.  Nu este acoperită cu bijuterii şi aur, spre deosebire de zeiţa Lakshmi, ci îmbrăcată simplu — poate pentru a semnifica preferinţa ei pentru cunoaştere faţă de bogăţiile materiale ale lumii.

Este în general reprezentată cu patru braţe – cele patru aspecte ale personalităţii umane în învăţare: mintea, intelectul, agerimea şi ego-ul. Pe de altă parte, cele patru braţe reprezintă cele 4 Vede, cărţile sacre primordiale hinduse. Vedele la rândul lor reprezintă cele 3 forme de literatură: Poezia (Rigveda) prin ghirlanda de cristal, Proza (Yajurveda) prin carte şi Muzica (Samaveda) prin veena (instrument muzical). Ceaşca cu apă sacră reprezintă puritatea din toate cele trei sau puterea lor de a purifica mintea umană.

Ea apare ca ţinând în mână următoarele obiecte:

O carte, care conţine Vedele sacre, reprezentând universalul, divinul, eternul şi cunoaşterea adevărată ca şi perfecţiunea ştiinţelor şi scripturilor.

O mala (rozariu) de cristal, reprezentând puterea meditaţiei şi spiritualitatea.

O cană cu apă sfântă, reprezentând puterile creative şi de purificare.

Veena, un instrument muzical care reprezintă perfecţiunea ei în toate artele şi ştiinţele. Saraswati este, de asemenea, asociată cu anurāga, dragostea pentru ritmul muzicii care semnifică toate emoţiile şi sentimentele exprimate prin viu grai sau muzică. Se crede că pruncii născuţi cu acest nume se vor dovedi norocoşi în studiile lor.

O “lebădă albă” este adesea aşezată la picioarele ei. Lebăda sacră, dacă i se oferă un amestec de lapte şi apă, se spune că poate să bea doar laptele. Astfel că lebăda simbolizează discriminarea dintre bine şi rău sau dintre etern şi efemer. Este de obicei prezentată lângă un râu care poate simboliza faptul că în vechime a fost zeiţa râurilor. Lebăda şi asocierea ei cu floarea de lotus fac de asemenea referire la originea sa antică.

Uneori, un păun este reprezentat alături de zeiţă. Acesta simbolizează aroganţa şi mândria frumuseţii sale şi, având lângă ea un păun Zeiţa ne învaţă să nu fim prea absorbiţi de aparenţa exterioară ci să fim suficient de înţelepţi pentru a vedea adevărul etern.

 

Saraswati-Devi

 

 

 

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggers like this: