DEVDAS – Review


Filmul meu preferat, să-l analizăm mai îndeaproape:

1. TITLUL: “Devdas”…un titlu simplu, cel al protagonistului, ceea ce probabil prevesteşte accentul pus pe povestea acestuia; ceea ce se dovedeşte a fi adevărat; totul se învârte în jurul lui Deva…şi desigur Paro…

2. POVESTEA & REPLICILE: O poveste de dragoste tipic indiană, plină de emoţie şi dramatism, este inspirată din opera marelui bengalez Saratchandra Chattopadhyay; ecranizarea din 2002, la care mă refer aici nu este nici prima şi probabil nici ultima din serie…Se pare că de-a lungul istoriei, Devdas a exercitat o atracţie incredibilă şi inexplicabilă pentru cineaşti şi cinefili deopotrivă; cea mai apreciată versiune alb-negru este cea din 1955 cu Dileep Kumar. Sanjay Leela Bhansali s-a întrecut însă pe sine cu această ecranizare; faţă de vechiul Deva, acesta simte, trăieşte, moare cu o emoţie verosimilă, naturală şi asta transpare şi-l vrăjeşte pe privitor. Paro este delicată, copilăroasă şi matură în acelaşi timp şi chiar dacă pare paradoxal, este perfect explicabil deoarece are loc transformarea ei din fată în femeie, soţie şi mamă în mai puţin de o zi. Chandramukhi este curtezana care redevine pură şi-l venerează pe Deva chiar şi după dispariţia acestuia… Personajele sunt extrem de bine conturate, atât cele principale, cât şi cele secundare şi chiar episodice. Cât despre replici, sunt nemaipomenite!

3. DISTRIBUŢIA: Fără prea multe comentarii (care ar fi inutile) toţi actorii aleşi au interpretat personajele peste aşteptări; nu au fost exageraţi, prea teatrali când nu era nevoie, iar ochii joacă un rol primordial în comunicarea non-verbală a sentimentelor.

SHAH RUKH KHAN – Devdas

AISHWARYA RAI (BACHCHAN) – Parvati

MADHURI DIXIT – Chandramukhi

JACKIE SHROFF – Chunnilal

KIRRON KHER – Sumitra

întreaga distribuţie: http://www.imdb.com/title/tt0238936/fullcredits 

4. MUZICA: Cu un director muzical precum Ismail Darbar era imposibil să se dea greş… Udit Narayan, Shreya Ghoshal, Kavita Krishnamurthy Subramaniam etc. au contribuit la frumuseţea de necontestat a liniei melodice; vocile lor suave şi dulci pot să îmblânzească orice notă aspră, iar cuvintele curg precum un râu în minunatul grai hindi. Hamesha Tumko Chaaha este melodia pe care s-a ecranizat plecarea lui Paro şi căsătoria acesteia; este una dintre acele melodii care îţi sfâşie sufletul mai ales când ai şi vizualul – abordarea regizorală a lui Bhansali este fantastică.

Dola Re Dola aduce dinamismul care pare că a lipsit şi înviorează atmosfera gonind parcă tristeţea şi necazurile doar şi pentru câteva clipe.

Silsila Yeh Chaahat Ka deschide filmul şi explică extrem de poetic speranţa lui Paro din acea lumânare care a ars continuu până la reîntoarcerea lui Devdas. Dar în acea lumânare nu ardea doar speranţa, ci chiar Paro însăşi…de dorul lui Deva…

Şi desigur, să nu uităm de Maar Dala şi dorinţa lui Chandramukhi de a-l avea pe Devdas alături de ea… “Haan magar dua mein, jag yeh haath uthaya, Khuda se dua mein tumhen…maang dala!” (Dar în rugăciunile mele către Dumnezeu, atunci când mi-am împreunat mâinile, numai şi numai pe tine te-am cerut…)

Toate celelalte melodii nu fac decât să accentueze frumuseţea filmului şi contribuie la armonia vizuală şi sonoră.

5. VERSURILE: Sunt de o măiestrie inimaginabilă; Sameer şi Nusrat Badr au fost inspiraţi de Dumnezeu însuşi atunci când au compus versurile. Delicateţe, simplitate, încărcătură emoţională, sobrietate, poezie, curgere, rimă – totul! Divin!

6. COREGRAFIA: Clasic şi cu toate acestea modern; mişcări unduitoare şi senzuale şi apoi o trecere rapidă la piruete ameţitoare din kathak îmbinate cu mişcări ale mâinilor ca şi capetele lebedelor care se duc să bea apă; mudre peste mudre, iarăşi piruete şi totuşi nu pare nimic artificial; jocurile dragostei dintre Paro şi Devdas par dansuri copilăreşti, nimic forţat. Vaibhavi Merchant, Saroj Khan şi restul coregrafilor au găsit echilibrul dintre clasic şi atractiv pentru generaţia modernă.

7. VIZIUNEA ARTISTICĂ: Costumele se compensează; dacă Paro este la început mai simplă, reflectând şi statutul ei social, costumele de malkin (doamnă) îi schimbă complet prezenţa – schimbarea se observă şi în atitudinea ei şi în maturitatea de care dă dovadă. Chandramukhi este la început acea zeiţă care fură minţile şi inimile bărbaţilor şi care îi poate transforma în sclavi cât ai clipi – costume pompoase, culori puternice, zorzoane, machiaj puternic, conturând ochii; mai apoi devine femeia simplă care s-a îndrăgostit de cineva care nu suportă ideea de curtezană şi a făcut din el un zeu pe care-l venereaza şi care o ajută să-şi continue viaţa într-un mod liniştit – saree-urile sunt simple, din mătase, fără prea multe bijuterii. Modul de a filma depăşeşte orice aşteptare – jocul lumină-umbră este pus în valoare, perspectivele sunt exploatate la maxim şi reflexia creează atmosfera romantică şi plină de mister.

8. PUNCTE TARI: distribuţia, muzica, versurile, viziunea artistică, coregrafia

9. PUNCTE SLABE: finalul tragic

10. VERDICT: 5/5 *****

Dragă cititorule, tu ce părere ai?

Cu gânduri bune, HS

 

10 Comments (+add yours?)

 1. cosa cristina
  May 25, 2013 @ 18:22:55

  un film exceptional…mi-a placut foarte mult chiar daca finalul e trist…nu cred ca ar fi putut vreun alt actor interpreta rolul lui devdas la fel de bine…SRK poate fi declarat ca un rege al dramei…i se potrivesc rolurile dramatice…joaca asa de intens incit dicolo de ecran te face sa simti emotia traita de protagonist…e actorul meu favorit dupa amitabh bachchan…mi-ar placea sa citesc si cartea dupa care sa revad filmul

  Reply

 2. Scorpya
  Feb 09, 2013 @ 18:44:23

  Nu si Nu. Doar ca nu stiu, mi s-a parut o poveste de dragostea prea, prea dincolo de ratiune, de realitate…nu neg ca lupta lui Devdas, Chandramukhi (sper ca am scris corect), finalul…au fost frumoase. Dar spre deosebire de alte filme ale lui Sanjay Leela Bhansali (Black, Guzaarish), pe aceasta chiar nu-l consider o capodopera. Pana si Hum dil de chuke saman (culmea tot cu Ash, na’ preferata omului candva) mi s-a parut mai bun ca poveste de dragoste…ca regie, lasa de dorit. Si aici nu bat apropouri ca se simte anul in care au fost filmate, sunt filme inainte de 2000 care in domeniul regie, sunt mai bune decat cele recente.

  Reply

  • Hedwig Silver
   Feb 09, 2013 @ 19:18:01

   chiar îți recomand să le faci pe amândouă și poate vei ajunge la aceeași concluzie ca mine (pe lângă filmul din 1955 și carte filmul lui Bhansali e genial) 😀

   Reply

 3. Scorpya
  Feb 08, 2013 @ 23:15:24

  Ei bine, sunt la polul opus. Tot ce mi-a placut in acest film este interpretarea lui SRK si momentul muzical Maar Dala. Sincer, povestea nu mi-a cucerit inima si chiar daca ar fi jucat o alta actrita si nu Ash (chiar nu o pot numi actrita…adica in Provoked, Sarkar Raj si Guzaarish, a fost exceptionala, dar in restul productiilor, au uitat sa-i spuna sa si interpreteze, nu doar sa-si etaleze privirea), tot nu mi-ar s-ar fi parut un film exceptional…povestea lor de dragoste, mi se pare prea teatrala. Cu toate acestea, am cumparat DVD-ul :))

  Reply

 4. Elena
  Oct 15, 2012 @ 15:16:23

  Eu am citit si cartea si este foarte diferit filmul…fata de carte au impopotonat peste masura locatiile si hainele…
  Dar mi-a placut foarte mult filmul, o ecranizare reusita intr-adevar…il revad de fiecare data cu placere si tristete in acelasi timp 🙂

  Reply

  • Hedwig Silver
   Oct 17, 2012 @ 19:09:07

   cartea mi se pare execrabilă… eu nu sunt amatoare de ”a mers și a venit și iar a plecat după care s-a întors”… eu am nevoie de acțiune și suspans

   Reply

 5. helen
  May 17, 2011 @ 05:11:16

  nu putea exista un film de mai mare incarcatura emotionala si mai mare suferinta umana! este atat de real incat lacrimile actorilor patrund adanc in sufletele privitorilor, chiar de nu inteleg cuvintele (asta in cazul privitorilor cu suflet)! bahut bahut shukriya for the review and…the overwhelming videos!

  Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: