RĂSFĂŢUL ORIENTAL – BIJUTERIILE INDIEI


© hedwig27silverhenna ©

Orice preluare parţială sau totală a textului din acest articol trebuie să se facă cu acordul autorului sau prin menţionarea sursei.

Pentru a-ţi face o idee de cât de frumoase şi adorate sunt femeile în India, iată o mică excursie virtuală în lumea strălucirii metalelor preţioase…

Shringaar Patti/Maatha Patti

            Reprezintă ornamentul ce se aşează pe cap, format dintr-o bijuterie ce merge pe cărarea centrală a părului până la frunte unde are o tikka şi o margine ce atârnă pe frunte. Face parte din categoria bijuteriilor de templu, având un statut special şi fiind folosit mai mult în reprezentaţiile de dans clasic.

Maang Tikka

            Este varianta „redusă” a shringaar patti, având doar piesa centrală de pe cărare cu acel tikka ce coboară pe frunte. Oferă un aer aparte şi atrage priviri de admiraţie.

Jhumar/Jhoomar: ornament pentru păr

            În formă de evantai, acest ornament este caracteristic culturii musulmane dinIndiaşi a fost cu precădere iubit de moguli. Fără vreo restricţie, este apreciat de toate femeile deoarece conferă o senzualitate aparte.

Bindi:

Este punctul purtat de femei pe frunte, acolo unde se găseşte Ajna Chakra, al treilea-ochi. Tradiţional, el este purtat de femeile căsătorite ca simbol al energiei feminine şi se crede că protejează atât femeia, cât şi bărbatul. Se aplică folosind sindoor, o pudră roşie din lemn de santal. Este folosit şi în timpul ceremoniilor religioase de ambele sexe pentru a invoca sentimente religioase şi concentrare.

În epoca modernă, s-a renunţat la restricţiile legate de starea civilă sau religie. A devenit o modă, fiind purtat de tinere şi femei de altă religie decât cea hindusă. De asemenea, nu mai există reguli privind forma sau culoarea; a devenit un accesoriu chic, asortat la vesimentaţie. Stilul bindi-ului diferă de la regiune la regiune.

Nath: cercelul pentru nas

            Vine în două variante: una pentru mirese, în care cercelul este mai mare, circular şi este prins în păr printr-un lanţ fin şi una simplă, cum se poartă acum orice tip de „piercing” – mai mic, mai mare, aur, argint, cu sau fără piatră.

Jhoomka/Jhoomki: cerceii

            Cu un model unic pentru fiecare regiune, aceşti cercei au o formă de candelabru supradimensionat cu o terminaţie de clopot. Obligatorii pentru mireasă, sunt împodobiţi cu pietre preţioase şi o fac să semene cu oregină. 

Mangalsutra: lanţul de cununie

            Cel mai imporatnt rol în joacă mangalsutra, lanţul care este legat de către soţ în timpul ceremoniei de cununie ca simbol al uniunii loc atât fizice, cât şi spirituale. Este din aur cu mărgele negre, iar modelul este ales de obicei de familia băiatului.

Chooda: brăţara de căsătorie

            Sunt acele brăţări infinite purtate pe mâini care scot clinchetul deosebit de plăcut la auz. Obiceiul este ca viitoarea mireasă să nu-şi vadă brăţările înainte de ceremonia de căsătorie; atunci va fi întâia oară când va purta acest tip de brăţară. După aceea are voie să-şi îndeplinească orice dorinţă: sticlă, lemn, metal, roşu, albastru, mov…orice. Primele brăţări vor fi purtate timp de 40 de zile după care doar cumnata are voie să le dea jos.

Kangan: un alt tip de brăţară

            Mai groase decât chudiyan, acestea sunt de obicei din aur cu pietre preţioase şi sunt moştenire de familie pe care soacra le dă norei când vine în casă.

Angoothi: inelul

            Cu aceeaşi semnificaţie ca la noi, inelul de logodnă sau verigheta sunt de obicei din aur. Moda a făcut însă să se folosească şi materiale precum platină, aur alb sau chiar argint.

Haathphool: inelul-brăţară

            Este un minunat ornament ce se poartă pe mâini, pornind de la încheietură şi până la degete unde se termină cu inele. Multicolor şi inspirând graţie, face parte din categoria „obligatoriu” pentru trusoul de nuntă.

Payal: brăţara de picior

Odată cu inelul de picior, brăţara este obligatorie să fie purtată de mireasă. De argint şi în pereche, payal-urile scot acelaşi clinchet plăcut când păşeşti şi sunt de o frumuseţe deosebită, mai ales dacă sunt împodobite şi cu alte pietre preţioase.

Bichhua: inelul de picior

            Purtat numai în pereche, inelul de picior este un simbol al căsătoriei în multe state indiene. Este obligatoriu din argint, deoarece aurul are statut nobil şi nu poate fi purtat mai jos de brâu; însă desigur, moda cere sacrificii…

SPECIAL: Navaratna: cele 9 pietre magice

            Navaratna se referă la cele 9 planete din astrologia vedică; fiecare are o piatră preţioasă ca şi corespondent şi au un mod unic de a se poziţiona într-o bijuterie. Cele nouă planete sunt: Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn, Rahu (nodul ascendent al Lunii) şi Ketu (nodul ei descendent).

“Rubin pentru Soare,

perlă de calitate şi perfectă pentru Lună,

Coral Roşu pentru Marte,

Smarald pentru Mercur,

Safir galben pentru Jupiter,

Diamant pentru Venus,

Safir albastru pentru Saturn,

Hessonit (sau piatra de scorţişoară) pentru Rahu şi 

Ochiul Pisicii pentru Ketu,
…aceste pietre trebuie să fie de cea mai înaltă calitate şi să fie perfecte.”

Bijuteriile Kundan:

            Acestea sunt speciale prin modul de producţie: manual, între piatra şi metal se aşează foiţă de aur, iar aurul este cel mai pur de 24 K. Bijuteriile Kundan au fost de mare preţ în perioada mogulă, cele mai frumoase şi unice modele fiind create atunci.

Meenakari: bijuterii din email 

            Decorate cu email în culori vibrante, bijuteriile parca au un limbaj al lor. Predonderent din aur, rezista mai mult în timp şi culorile sunt atât de puternice ai spune ca emană o energie pozitivă copleşitoare.

articol publicat în 2010 pe www.namasteindia.ro

2 Comments (+add yours?)

  1. MARI
    May 01, 2011 @ 18:44:50

    Bravo Hilda! Femeile indiene au un farmec aparte , in mare parte acest farmec deosebit, aceasta aureola semizeasca este datorata bijuteriilor extraordinare!

    Reply

Lasă un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: